18. til 19. november arrangerer Kirkelig Ressurssenter sin årlige fagkonferanse. Årets konferanse har fremragende bidragsytere: Gry Stålsett, Olaug Nilssen, Elisa Stokka, Lovisa Mienna Sjöberg, Finn Skårderud, Odd Werner Hansen, Vilde Bratland, Meerke Krihke Leine Bientie, Einar Eidsaa Edland og Ole Martin Holte.
Vi spør: Hva gjør traumer med oss? Hvordan formes fortellinger etter overveldende livshendelser? Hvordan kan språket være til hjelp i bearbeidingen, og hva kan hindre helbredelse? Hva kan troen bety når overgrep skjer?
Musiker og prest Carl Petter Opsahl, står for musikalske innslag under hele konferansen. Målgruppe: Konferansen retter seg mot ledere og ansatte i kristne kirker, ideelle og kristne organisasjoner og institusjoner, medarbeidere som driver med sjelesorg, profesjonelt relasjonsarbeid, fagpersoner som arbeider med overgrepsspørsmål, eller sosialt og diakonalt ansatte og andre med interesse for feltet.
Trykk her for å melde deg på!
Praktisk informasjon
Tid: Torsdag 18.11 kl. 10-17 og fredag 19.11 kl. 9-15.30.
Sted: Templet, Frelsesarmeen. Kommandør T. I. Øgrims plass 4
Pris: kr 2450,- Heldagsstudent under 30 år, pris kr 1250
Program:
Her finner du programmet med tidspunkter for novemberkonferansen 2021. Om du ønsker mer utfyllende informasjon om de ulike bidragene se under.
Torsdag 18. november
Gry Stålsett: Om tro og eksistensielle spørsmåls plass i traumebehandling. VITA-modellens betydning for kirke og samfunn. Gry Stålsett er spesialpsykolog ved Modum Bad og førsteamanuensis i religionspsykologi ved MF Vitenskapelig høyskole. Hun var en av arkitektene bak Modum Bads VITA-avdeling, der tro og eksistensielle spørsmål fikk plass i behandling på en faglig forsvarlig måte. Elisa Stokka: «Hadde du vært her, ville ikke dette skjedd.» Innføring i nyere traumeteori i lys av Lasarusfortellingen. Elisa Stokka er prest, traumeterapeut og universitetslektor i sjelesorg ved MF vitenskapelige høgskole hvor hun tidligere var studentprest. Hun har jobbet mange år i Sjømannskirken og har hatt en utdanningsstilling ved Institutt for sjelesorg.
Finn Skårderud i samtale med Odd Werner Hansen og Vilde Bratland Hansen på bakgrunn av boka Pappas hemmelighet om hvordan overgrep kan påvirke en hel familie. Finn Skårderud er psykiater, psykoterapeut, kulturskribent og forfatter. I 2019 ble han tildelt Wenche Foss’ ærespris for sitt arbeid med Villa Sult – Institutt for spiseforstyrrelser. Vilde Bratland Hansen er utdannet statsviter og yogalærer. Hun er journalist i Aftenposten, forfatter og foredragsholder. Odd Werner Hansen er selvstendig næringsdrivende og bedriftsrådgiver. Hans historie blir fortalt gjennom datterens øyne i boka Pappas hemmelighet (Res Publica 2020) Carl Petter Opsahl er årets konferansemusiker og bidrar under hele konferansen. Carl Petter Opsahl er prest, profesjonell musiker og førsteamanuensis i praktisk teologi med vekt på liturgikk ved MF vitenskapelige høgskole. Han har vært prest i Kirkens bymisjon ved Bymisjonssenteret Tøyenkirken. Opsahl tok doktorgrad på Det teologiske fakultet (UiO), om hiphopkultur og spiritualitet. Han har spilt inn en rekke plater under eget navn, med Caledonia Jazzband og Chateau Neuf Spelemannslag.
Fredag 19. november
Lovisa Mienna Sjøberg: «Vem är jag om du inte speglar mig?» Hur samiska berättelser kan hjälpa oss att förstå vad det är att vara människa i möte med det som smärtar. Lovisa Mienna Sjöberg er førsteamanunensis ved Sámi allaskuvla/Samisk høgskole. I 2018 disputerte hun med avhandlingen «Att leva i ständig välsignelse – en studie av Sivdnidit som en religiös praxis» ved Teologisk fakultet, Universitetet i Oslo. Meerke Krihke Leine Bientie: «Hvordan uttrykker man seg på sitt hjertespråk?» En fortelling om prosjektet Beeretjekåarth følelseskort som verktøy når vi skal uttrykke våre følelser. Meerke Krihke Leine Bientie er oppvokst på Snåsa og bosatt i Brekken i Rørossamisk område. Hun har utdannelse i sørsamisk språk og kultur. Til daglig jobber hun med trosopplæring i samisk menighet i sørsamisk område / Saemien Åålmege og med ulike prosjekter innen språkvitalisering. Einar Eidsaa Edland: «Å fortelle seg selv på ny»: Om tro, selvforståelse og endring hos traumepasienter. Einar Eidsaa Edland er rådgiver ved Kirkelig Ressurssenter og førsteamanuensis II i praktisk teologi ved MF Vitenskapelig høyskole. Han er sosionom og diakon, og disputerte i 2020 med avhandlingen «Towards another self-story: Religion, self, and transformation in VITA patients» ved MF. Ole Martin Holte i samtale med Olaug Nilssen «Mine skjelvande sekund – om å meistre livet eller ikkje». En samtale om det å leve og å leve videre når det smertefulle og traumatiske treffer oss. Olaug Nilssen er forfatter, skribent, dramatiker og kritiker. Hun fikk Brageprisen i 2017 for romanen Tung tids tale. I 2019 fikk hun Doblougprisen for forfatterskapet sitt. I 2021 fikk hun Stiftelsen Fritt Ords Pris 2021 sammen med Bjørn Hatterud og Jan Grue for deres sterke og kritiske bidrag til å belyse samfunnssituasjonen og ytringskulturen for funksjonshemmede i Norge. Ole Martin Holte er rådgiver ved Kirkelig Ressurssenter. Han er gestaltterapeut, tidligere fransiskanermunk, og har blant annet bygget opp Fransiskushjelpens sykepleie på hjul. Holte er en mye brukt kursholder og har skrevet bok fra sin tid som under cover frivillig uteligger i Oslo og København.
Glasskunst laget av Anne Hilde Øygarden:
Vi er også glade for å kunne meddele at Anne Hilde Øygarden skal ha en salgstand til stede under konferansen. Anne Hilde Øigarden er prest, forfatter og ‘glasmakar’. Hun lager kjente symboler og talende bilder i transparent glass ved glassfusing-teknikk. Noen symboler er så små at du kan ha dem i lomma, bildene kan fungere som blikkfang og fokuspunkt. Glasmakaren ønsker at glassarbeidene skal gi gjenklang og skape gode påminnelser om trygghet og håp.
Kirkelig Ressurssenter er 25 år i år. Velkommen til storslagen jubileumsgudstjeneste i Trefoldighet kirke i Oslo
søndag 21. november kl. 11.